INGA MAIMIK

Majoneesi ostes peaksime vaatama selle koostist, maitseomadusi ja säilivust. Tervise seisukohalt tasuks eelistada lahjemaid väikese rasvasisaldusega ja konservandivabu tooteid.

Majonees on väärtuslik ja meeldivate maitsega toiduaine. Majoneesi koostises on taimeõlid, vesi, munapulber, veiniäädikas, erinevad tärklised, paksendajad ja maitseained.

Olenevalt sordist võib majonees sisaldada 20-80% õlisid. Kes tahab tervislikult toituda, peaks eelistama lahjemaid majoneese, mille õlisisaldus on väiksem. Rasvaprotsendi leiame tavaliselt toote etiketilt retseptist, kuid mõnikord on see eraldi välja toodud. Importmajoneeside nimes sisalduv ingliskeelne sõna light või soomekeelne kevyt viitab alati lahjale tootele. Eestis on hakanud lahjat majoneesi tootma OÜ Levarus, ka AS Lehtsala pakub väiksema rasvaprotsendiga majoneesi Mahe.

Majoneesiga loomsed rasvad ei sobi

Majoneesi tihedus oleneb paksendajatest, milleks on harilikult mitmesugused tärklised. Kui Eestis toodetud majoneesid kipuvad olema liiga vedelad, siis importmajoneesid on sageli liiga paksu konsistentsiga ja neid on parem enne salatitesse segamist vedeldada. Eesti perenaistele meeldib teha salatikastmeid majoneesi ja hapukoore segust. Et hapukoores on palju loomseid rasvu, ei saa seda pidada just kõige tervislikumaks koosluseks. Hapukoore võiks asendada keefiri või maitsestamata jogurtiga, mis ei suurenda toidu energeetilist väärtust.

Viskisõpradel oma majonees

Majoneesidele iseloomuliku maitse annavad munapulber, veiniäädikas ja maitseained. Huvitavaid tulemusi annab majoneesi maitsestamine erisuguste maitsetaimede või -ainetega. Müügil on küüslaugu-, tilli-, selleri- ja grillmajoneesid. Leida võib isegi viskimaitselist kokteilmajoneesi viskisõpradele.

Poeriiulitel ootavad ostjaid ka mitmesuguseid majoneesilaadsed salatikastmed. Nendes on rasva veelgi vähem kui lahjades majoneesides ja nad on koheseks tarvitamiseks sobiva tiheduse ning meeldiva maitsega. Ka salatikastmeid toodetakse igale maitsele, alates küüslaugust ja lõpetades paprikaga. Müügil on spetsiaalsed kastmed köögivilja-, liha- ja kalatoitudele.

Tallinna Kaubamajas müüakse Eestis, Soomes, Hollandis, Saksamaal ja Šveitsis toodetud majoneese.

Eesti majoneesides on vähem konservante

Majoneesi säilivusaeg oleneb konservantide hulgast. Konservandivaba majonees säilib 30-45 päeva ja säilitusainetega majonees 5-6 kuud.

Konservandiga majonees säilib küll kauem, kuid tavaliselt pole vajadust toodet kodus nii kaua hoida.

Säilitusainena kasutatakse majoneesides enamasti sorbiinhapet. Kui tarbija ei oska etiketil toodud E-de seast leida säilitusaineid, siis viitab konservantide olemasolule pikk säilivusaeg. Kuna tarbijad on hakanud lisaainetele enam tähelepanu pöörama, pakuvad paljud tootjad, eriti kodumaised, konservandivabu majoneese. Kõige lisaainerikkamad tunduvad olevat Hollandi majoneesid, konservandivabad on Šveitsi Thomy delikatessmajonees ja Saksamaal valmistatud Hüva majonees.

Majoneese säilitatakse temperatuuril +2...+6 kraadi. Kui avamata majoneesipurki võib mõnda aega hoida ka toatemperatuuril, olenemata sellest, kas ta sisaldab konservante või mitte, siis juba avatud toode tuleb panna külmkappi.

Majoneeside võrdlev hinnatabel

NimetusTootjaKogusHind
Põltsamaa majoneesPõltsamaa Felix, Eesti360 g13.90
Mahe majoneesAS Lehtsala, Eesti200 g6.50
Majonees ProvansaalAS Formeer, Eesti500 g14.50
Klassikaline majoneesAS Formeer, Eesti250 g10.90
KüüslaugumajoneesAS Formeer, Eesti250 g10.90
TillimajoneesAS Formeer, Eesti250 g10.90
Majonees ProvansaalTarplani Kaubanduse OÜ, Eesti900 g27.30
Summeri majoneesKoninklijke Brinkers Zeewolde, Holland500 g17.90
Summer LightKoninklijke Brinkers Zeewolde, Holland500 g14.90
Zaanse majoneesikasteVan Wijngaarden BV, Holland500 g13.50
Zaanse majoneesVan Wijngaardenbv, Holland500 g14.90
Thomy delikatessmajoneesNestle SA, Šveits500 g19.50
Heinzi küüslaugukasteHeinz, Saksamaa280 g19.90
Heinzi kokteilkasteHeinz, Saksamaa280 g19.90
Felixi klassikaline salatikasteFelix, Soome250 g17.50
Felixi küüslaugukasteFelix, Soome250 g18.50

Hinnad on saadud Tallinna Kaubamajast.

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Kristjan Väli
Telefon 51993733
kristjan.vali@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis