Tamm on meile ammune tuttav. Ta on kodu-õue ja hiie püha puu.

Tamme väärtuslik puit on toonud talle ülemaailmse kuulsuse. Ilusate lehtedega tammepärjad asendavad meil lõunamaiseid loorberipärgi. Tammekoor on tähtis raviomaduste poolest. Aga tammetõrusid kasutatakse kahjuks vähe. Lapsed valmistavad neist mänguasju. Talvel viiakse neid metsloomadele. Tammetõrud on olnud talurahvale vaestel aastatel leivajätkuks ja kohvi aseaineks.

Maailma esimene leivavili

Kui maailmas veel ei tuntud rukist ega nisu, olid tammetõrud leivaviljaks. Seda kinnitavad arheoloogilised väljakaevamised. Ukrainas Tripoljes on leitud peeneks tambitud tõrusid, millest tehti leiba 5000 aastat tagasi.

Tammetõru on toitvam kui teraviljad, sisaldades 57% tärklist, 7% valku, 10% suhkruid, kuni 5% rasva ja mitmesuguseid vitamiine, mineraalaineid, fütontsiide, park- ja bioaktiivseid aineid.

Tõrud on täiesti kasutatavad inimtoiduainena. Hea tahtmise korral saab neist teha 100 erinevat toitu. Ent see pole piir. Valmistamistehnoloogia on isesugune. Et tõrudes on palju park-aineid, tuleb need eelnevalt välja uhtuda. Leotisvett saab kasutada mujal.

Kuivatatud tõrud tuleb koorida, panna ööpäevaks külma vette. Segada. Vahetada vett. Leotatud tõrud ajada läbi hakklihamasina ja kuivatada krõbedaks. Ajada uuesti läbi masina ja sõeluda välja manna, tangu ning kruubi suurused osised. Peene jahu saamiseks jahvatada hästi kuiva massi kohviveskis. Saadud jahust võib küpsetada tordi ja palju muud.

Midagi erilist – tammetõrutort

Tordi retsept: 5 muna, 5 sl suhkrut, 7 dessertlusikatäit tõrujahu. Suhkruga vahustatud munavalgetele lisada lahtilöödud kollased ja segamise käigus jahu koos vähese vedelikuga (külm vesi, pihlaka-, mariõuna jms. kompoti vedelik). Taigen peab saama hapukoore paksune, küpsetada võiga määritud riivsaiaga ülepuistatud vormis 200 kraadi kuumusel umbes pool tundi, kuni tueb vormi küljest lahti.

Tort saab šokolaadi värvi ja pähkli maitsega ning säilib kaua.

Et tammetõrudes on tanniini, on tõrutoidud kõhtu kinnistava toimega ja sobivad seedehäirete korral dieettoiduks. Vastupidiselt toimivad musta leedri moos ja mahl ning võilill (eriti värskelt).

Tammetõrujahu ja tõrude leotisvett olen korduvalt kasutanud isegi düsenteeria raviks, ja suure eduga. Leotisvett kasutasid juba meie esivanemad raskesti haigete juures (kes ei jaksanud enam voodist tõusta) ning nurganaiste abistamiseks.

Praegu saab veel koguda tõrusid, et teha jõuludeks piparkoogimaju, mis ei muutu ka 10 aasta möödudes rasuseks nagu tavapiparkoogid.

Jaga artiklit

1 kommentaar

O
otsija  /   18:08, 21. sept 2013
Kust leida tammetõrusi?

Päevatoimetaja

Marge Sillaots
Telefon 51993733
marge.sillaots@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis